Ook al gaan ouders uit elkaar, Kerstmis blijft een familiefeest.

 

Zo’n 70.000 kinderen in Nederland krijgen elk jaar te maken met het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. De meeste van deze kinderen willen niets liever dan Kerstmis met de hele familie vieren – voor veel gescheiden ouders is dat echter een ‘no go’.

Vooral als de communicatie het hele jaar al moeizaam verloopt tussen ouders, is het elkaar een leuke Kerst gunnen in het bijzijn van de kinderen een enorme uitdaging. Kinderen voelen deze beladen sfeer feilloos aan. In plaats van een fijn feest om naar uit te kijken, worden het dagen waar ze enorm tegenop zien.  Buikpijn, slapeloze nachten, hoofdpijn en maar piekeren over hoe het allemaal zal gaan. Zal iedereen zich gedragen….

Dat geldt voor de kinderen maar ook voor de ouders en grootouders. Als ouder gun je je kinderen een Kerst zoals je die vaak op plaatjes ziet. Als kind wil je dat ook maar ……………… je hebt niet alle mensen die je lief vindt bij elkaar op hetzelfde moment.

Hoe kan je als kind je moeder vertellen dat je zin hebt in het feest bij je vader terwijl zij die avond alleen zit. Hoe vertel je je vader dat blij bent met dat grote cadeau dat je van je moeder hebt gekregen dat je zo enorm graag wilde. Genieten, blij zijn …… . Loyaliteit aan beide ouders zit kinderen dan enorm in de weg. Kinderen gun je die stress niet. Ook voor ouders valt het echt niet mee en “schuldgevoel” is een vaak aanwezige gast tijdens de Kerstdagen.

Al is het nog zo moeilijk, kinderen en hun ouders zullen er ook aan moeten wennen dat Kerstmis niet meer hetzelfde zal zijn als voorheen. Kinderen en hun ouders kunnen met weemoed terugdenken aan Kerstmis met het gehele gezin. Er waren misschien bijzondere rituelen en mooie momenten. Het is belangrijk dat de kinderen en ouders het daar nog over kunnen hebben.

Het is belangrijk dat jullie als ouders de feestdagen ruimschoots van tevoren plannen en samen afspraken maken. Zo weet iedereen van tevoren waar hij of zij aan toe is, wat er wordt verwacht en wat je kunt verwachten. Iedereen heeft dan de tijd om  zich aan te passen en te wennen  aan twee aparte Kerstvieringen. Denk daarbij wel aan broertjes en zusjes. Het is geen goed idee om het gezin op te delen; een kind bij de ene ouder en een kind bij de andere ouder. De relaties met broertjes en zusjes zijn de relaties die je het langst onderhoudt in je leven en stel jullie kinderen in staat om samen herinneringen te maken. Als de kinderen ouder zijn dan kan hun mening worden gevraagd maar vraag ze geen keuze te maken bij wie ze Kerst willen vieren. Die keuze kunnen ze namelijk niet maken. Neem de beslissing over de uiteindelijke invulling van de feestdagen als ouders liever samen en laat de kinderen helpen bij de organisatie van het Kerstfeest.

Geef kinderen de kans om van het Kerstfeest te genieten. Bij jullie allebei. Gun elkaar de ruimte om ieder op een eigen manier invulling te geven aan Kerstmis en laat nieuwe tradities ontstaan.

Zo kunnen jullie kinderen aan Kerstmis, ook als jullie als ouders uit elkaar zijn, onvergetelijke en mooie herinneringen overhouden.

Het mooiste Kerstcadeau!