Luisteren…….

Ik hou van mijn werk. Niet zelden krijg ik de vraag hoe ik het nu vind als ik het ‘zoveelste’ verhaal te horen krijg. Mijn antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: “Ik heb enorm veel respect voor de mensen die mij binnenstappen. Zij maken ondanks al hun verdriet en zorgen, de stap om aan een oplossing te werken en ik luister graag.”

Veelal komen mensen bij mij binnen en verwachten dat ik, nadat beide partners me hun verhaal hebben verteld, een soort van oordeel ga vellen. Los van het feit dat ik vaak geen oplossing weet die beide partners tevreden zou stellen, is het niet mijn taak als mediator om mensen te vertellen wat ze moeten doen. Wel help ik hen om naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en dan vervolgens zelf tot een oplossing te komen. Luisteren naar elkaar is bijzonder lastig. Veel partners die in een strijd zijn verwikkeld rondom een bepaald thema, hebben het gevoel dat ze de ‘slag’ verliezen als ze de ander toestaan zijn of haar verhaal te doen. Het grote misverstand hier is dat je als je zegt dat je iemand begrijpt, het ook met hem/haar eens zou zijn en dus moet doen wat hij/zij wil. 

Het tegendeel is waar!

Als iemand zich niet gehoord en/of begrepen voelt dan is de kans groot dat diegene zal blijven herhalen wat zijn/haar standpunt is omdat diegene zo graag wil doordringen tot de ander en zo graag wil dat die hem echt begrijpt. De ander denkt: dat verhaal ken ik al, wil ik niet nog een keer horen want ik ben het er niet mee eens. Diegene sluit zich dus af en is alleen bezig met alvast te bedenken wat hij/zij ertegenin wil brengen. Niet alleen wordt het probleem zo niet opgelost maar er gaat een (nog grotere) afstand ontstaan tussen mensen. Beiden voelen zich onbegrepen, eenzaam en kunnen de ander steeds moeilijker bereiken. Het gevolg is dat we bang worden en veel mensen die bang worden gaan in de aanval of trekken zich helemaal terug. Bijna altijd blijkt mediation een keerpunt te zijn in de onderlinge relatie want een plaats aan de mediation-tafel is geen plek om achterover te leunen. Wel is een plaats aan de mediation-tafel de startpositie voor het invullen van de toekomst op basis van de belangen van beide partijen.

Voor een afspraak bel: 06 547 15 660, mail naar mediator@carolinedurieux.com of gebruik het contactformulier op deze site.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *